cestování s dětmi

Destinaci přizpůsobte věku dítěte. S kojenci je lépe necestovat daleko, být v dosahu lékařské péče a mít k dispozici dobré sociální zázemí - kojenec exotickou destinaci neocení. Hlavním důvodem je neočkovanost miminka (a nízká proočkovanost populace v některých exotičtějších zemích), větší náchylnost k přehřátí a dehydrataci při průjmových onemocněních.

Pokud plánujete cestovat se staršími dětmi, přijďte se poradit o nepovinném očkování. Podle destinace je vhodné zejména očkování proti hepatitidě A, případně meningokokům. Vždy je nutno myslet na hygienická opatření - pít jen balenou vodu a jíst ovoce, které sami oloupete. Nikdy nejezte jídlo přímo z ulice.

Léky, které je dobré mí s sebou:

- léky na teplotu (ibuprofen, paracetamol) - nejlépe ve dvou aplikačních formách (sirup, čípky). U dětí s febrilními křečemi přibalte i Diazepam

- léky na alergii Fenistil kapky a gel, Dithiaden. Pokud má dítě v anamnéze závažnou celkovou alergickou reakci, mělo by být od alergologa vybaveno EpiPenem, Prednisonem a Dithiadenem

- probiotika - vhodné brát už před cestou, zvláště u exotických destinací

- léky na průjem a rehydrataci - živočišné uhlí, Smecta, Kulíšek, Vodníček. S malými dětmi při výrazných obtížích vždy vyhledejte lékaře!

- potřeby k ošetření odřenin - desinfekční roztok (Betadine), náplasti