Horečka u dětí

Horečka je jedním z nejčastějších důvodů k návštěvě pediatra. Dítě je unavené, plačtivé, nechce jíst ani pít. Je pochopitelné, že rodiče mají obavy a spěchají k lékaři. Horečka je teplota nad 38 stupňů C (normální teplota je 36 - 37 stupňů C, zvýšená teplota 37 - 38 stupňů C).

Horečka přitom sama o sobě není nemocí, jen jejím příznakem. Nejčastější příčinou jsou virové nebo bakteriální infekty. Ke stanovení diagnózy (tedy příčiny horečky) a tím i k rozumné léčbě je však potřeba určitý čas od počátku onemocnění - obvykle 1 až 2 dny. Také pomocné laboratorní metody (krevní obraz, CRP) jsou průkazné až po 24 a více hodinách od počátku příznaků.

Proto je rozumné s návštěvou pediatra vyčkat alespoň 24 hodin, chybu ale neuděláte, když při mírném průběhu vyčkáte 2-3 dny. Velkou výhodou je, když s sebou přinesete i ranní moč dítěte.

Jsou ale situace, kdy je potřeba přijít hned:

- dítě mladší 3 měsíců

- horečka přes 39st C, která nejde srazit běžným postupem (viz níže)

- dítě zvrací

- dítě odmítá tekutiny

- objeví - li se na kůži vyrážka, která se rychle šíří

- dítě má ztuhlou šíji

- dítě má silné bolesti

- dítě je apatické


Měření teploty:

- v kojeneckém věku nejlépe v zadečku. Normální takto naměřená hodnota je 37,5 stupňů C (cca o půl stupně víc než v podpaží)

- u starších dětí v podpaží, délka měření cca 5 minut

- bezkontaktní infračervený teploměr (rychlá, bezpečná metoda, dítě nemusíte budit)


Snižování horečky:

- snižujeme teplotu až nad 38 stupňů (zvýšená teplota chrání proti virům a bakteriím)

- léky na horečku - paracetamol (Paralen, Panadol) - dávka obvykle po šesti hodinách, množství léku dle hmotnosti dítěte (viz příbalový leták). Ibuprofen (Nurofen, Ibalgin, Ibuberl) - dávka obvykle po osmi hodinách, množství opět dle hmotnosti dítěte. Léky obou skupin existují ve formě sirupů, čípků a tablet. Obě účinné látky lze kombinovat, ale nikdy nepodáváme obě zároveň a odstup mezi podáním musí být alespoň 3 hodiny. U dětí nikdy nepodáváme jiné léky proti teplotě (např. Acylpirin, Anopyrin) - jsou pro děti nebezpečné!

- fyzikální snižování horečky - provádíme tehdy, pokud horečka stále stoupá a nemůže být podána další dávka léku. Pro malé děti je nejlepší metodou zábal (osušku nebo prostěradlo namočit ve vlažné vodě, vyždímat, nejprve zabalit trup a dolní končetiny, pak přidat i horní končetiny tak, aby ze zábalu koukala jen hlava, dítě ničím nepřikrývat a v zábalu ponechat 15 minut. Pokud teplota neklesne, je možné zábal během hodiny ještě 2x zopakovat). Pro starší děti lze použít vlažnou sprchu nebo koupel (vodu napustit o 2 stupně chladnější, než je aktuální teplota dítěte, postupně připouštět studenou vodu, aby nakonec měla přibližně 30 stupňů). Nikdy však tyto metody nepoužívejte, pokud má dítě mramorovou nebo husí kůži, nebo pokud má zimnici!


Péče o dítě s horečkou:

- zpočátku měřit teplotu každou hodinu, později 3x denně¨

- dostatek tekutin, strava lehká, menší porce, častěji

- lehké, nejlépe bavlněné oblečení, lehká pokrývka

- teplota v místnosti okolo dvaceti stupňů, pravidelné krátké větrání


Komplikace horečky:

- nejčastější komplikací jsou febrilní křeče (u dětí do pěti let, v rámci vzestupu teploty). U dětí, u nichž se křeče v minulosti vyskytly, podáváme spolu s léky na horečku i Diazepam